Magyarnóta
Kezdőlap Kultúrblog Zahorcsek Juhos Mária Népdalok Nóták KépeslapFórumKapcsolat

Három napig szólt a nóta (Beszámoló)

Újszentmargita Község Önkormányzata idén negyedik alkalommal rendezte meg a Margitai Sokadalmat. A három napig tartó rendezvény-sorozat fő eseménye a magyar nóta és népdal éneklésre irányuló maratoni rekordkísérlet volt, melynek során 20 település mintegy 500 fellépője próbálta megdönteni egy májusi, alig valamivel több, mint 50 órás folyamatos csoportos népdaléneklési rekordot.

Hagyományőrző Néptánc Egyesület Tiszacsege

A rekordkísérlet ötletét a 2008 őszén a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által “Régi nóta, híres nóta” címmel megrendezett nótaéneklő verseny adta. A rekord megdöntését nehezítették a szigorú szabályok, melynek betartását a Magyar Rekordszövetség képviselője ellenőrzött: ahhoz, hogy érvényes legyen a rekord, nem lehetett két dal között öt másodpercnél hosszabb szünet, s négy órán belül kétszer nem csendülhetett fel ugyanaz a nóta sem. A rekord-döntési kísérletben nemcsak kórusok és népdalkörök vettek részt, voltak egyéni indulók is, s egyszerre két színpadon felváltva szóltak az ismert és kevésbé ismert nóták, népdalok.

A rekordkísérlet 2009. július 12-én, vasárnap este 21 óra 07 perckor, 3307 perc folyamatos éneklés után zárult, felállítva ezzel az új magyar és világrekordot. A maratoni éneklés ideje alatt több, mint 2500 magyar nóta és népdal csendült fel Újszentmargitán, a legfiatalabb énekes mindössze öt, a legidősebb pedig hetvenhét éves volt.

Cserfa és Cserfes Népdalkör Görbeháza

A rekord sikerének záloga az az összefogás volt, mely a hungaricumnak számító magyar nóta iránt elkötelezett embereket Újszentmargitára hozta.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik részesei voltak a világrekord felállításának.


counter