Magyarnóta
Kezdőlap Kultúrblog Zahorcsek Juhos Mária Népdalok Nóták KépeslapFórumKapcsolat

Zahorcsek Juhos Mária és Mezei Ernő zenekara

Mezei zenekar

Ahogy az a régi cigánycsaládokban lenni szokott, a fiúgyerekek már egészen kiskoruktól kezdve a zene csodálatos lüktető életáramlásának részévé válnak. Ezzel legtöbbjük sorsa megpecsételődik, és a zene továbbra is elkíséri útjukat. Cigányzenekarunkat is ez a régi szokás jellemzi, hiszen tagjait egymáshoz rokoni és baráti szálak fűzik. A zenekart Mezei Ernő prímás alapította, és a család muzsikus tagjait zenélésre ösztönözte, majd később zenekarába is meghívta.
A zenekar tagjai: Mezei Ernő - prímás, Mezei Zsolt - társprímás, ifj. Mezei Ernő - cimbalmos, Mezei Ferenc - klarinétos, Vontszemű László - brácsás, Ábrahám Elemér - nagybőgős

A zenekar számtalan neves rendezvényen vett már részt: nótaműsorokon, falunapokon, vásárokon, bálokon, amelyeknek immár visszatérő fellépője. A 21. század rohanó világában is hivatásunknak tekintjük a magyar nóta ápolását és megőrzését az utókor számára. Igazi elismerés, amikor a közönség a műsor végén vastapssal fejezi ki háláját. Ez a fajta visszajelzés kellőképpen feltölt bennünket, és igazolja, hogy az embereknek igénye van a "sírva vigadó" magyarnótára.

Mezei Ernő - prímás

1955, Dunamocs

Mezei Ernő - prímás

Zenészcsaládból származom. Édesapám ugyancsak prímás, és ahogy lenni szokott, az első zenei fogásokat, órákat tőle kaptam. Később a Párkányi Zeneiskolában tanultam Baross Józsefnél, és tanulóprímás voltam az apám zenekarában. Ezután a Pozsonyi Konzervatóriumban tanultam. 1981-ben megházasodtam és Dunaszerdahelyre költöztünk. Itt folytattam a zenei pályafutásom, éttermek, csárdák, borozók prímásaként. Több külföldi vendégszereplésnek eleget téve (Magyar-, Cseh-, Olaszország, Ausztria) a mai napig folytatjuk a zenélést. Nagy örömmel és sikerrel kísérjük a hazai és budapesti nótaénekeseket fellépéseink alkalmával. Nekünk az a legnagyobb siker, öröm és egyben kitüntetés, ha a közönség nagy-nagy tapssal jutamazza produkciónkat, majd újra meghív szerepelni.

Mezei Zsolt - társprímás

1982, Komárom

Mezei Zsolt - társprímás

Az első zenei órákat a nagyapámtól id. Mezei Ernőtől kaptam. Ezután a Komáromi Zeneiskolában Dobi Géza tanár úr növendéke voltam. Ezzel párhuzamosan nagybátyám, Mezei Ernő tanított a cigányzenére. Később a budapesti Rajkó zenekarban folytattam a tanulmányaimat, majd a Tapolcsányi Konzervatóriumot végeztem el. Jelenleg nagybátyám családi zenekarában játszom.

ifj. Mezei Ernő - cimbalmos

1982, Dunaszerdahely

Mezei Ernő - cimbalmos

Zenei tanulmányaimat a Dunaszerdahelyi Zeneiskolában kezdtem zongoraszakon. A zongorán kívül a cimbalom is nagyon megtetszett, így már kiskorom óta az apám zenekarában cimbalmosként játszom. 1996-tól a Pozsonyi Állami Konzervatóriumban tanultam, amit 2002-ben sikeresen elvégeztem.
2008. április 16-án a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatójaként záró diplomakoncertet adtam zongorán a következő programmal:
1. Ludwig van Beethoven - Sonata C dur, Op.2, 3 sz.
Allegro con brio, Adagio, Scherzo, Allegro assai
2. Franz Liszt - Aprés une lecture du Dante
Presto assai

Mezei Ferenc - klarinétos

1950, Dunamocs

Mezei Ferenc - klarinétos

A klarinét örömeibe, szépségeibe anyai nagybátyám vezetett be, majd az édesapám zenekarában folytattam a dunamocsi halászcsárdában, különböző rendezvényeken, bálokon, lakodalmakban. Jelenleg az öcsém zenekarában játszom, akárcsak a fiam Zsolt, a közönség nagy-nagy örömére.

Vontszemű László - brácsás

1943, Vásárút

Vontszemű László - brácsás

Zenészcsaládból származom, az őseim több generációra visszavezetve is zenészek voltak. Zenei tanulmányaimat 5 éves koromban kezdtem. Az első nótákat az édesapámtól, id. Vontszemű Jánostól tanultam. Alapiskolai tanulmányaim befejezése után édesapám zenekarában folytattam a zenei tevékenységet különböző kultúrális és családi eseményeken. Bátyámmal, a vásárúti Vontszemű Jánossal öttagú cigányzenekart alapítottunk. 1970 - 1975-ig a Szőttes dal- és táncegyüttes hivatásos zenészei voltunk. 1975 - 1980-ig a Csallóközi Táncegyüttesnél zenéltünk. Az együttessel Szlovákia- és Európaszerte sok kultúrális és népművészeti fesztiválon vettünk részt. A Szlovák Rádió Magyar Adása számára több hazai és külföldi nótaénekest kísértünk.
Bátyám elhalálozása után a zenélést sógorommal, Mezei Ernő és zenekarával folytatom.

Ábrahám Elemér - nagybőgős

1950, Dunaszerdahely

Ábrahám Elemér - nagybőgős

A dunaszerdahelyi általános zenei végzettség megszerzése után Pozsonyban, az Állami Népi Konzervatóriumban tanultam tovább. Ezután bejártam külföldet és belföldet egyaránt, nagybőgőn muzsikáltam. Már sok-sok éve barátom, Mezei Ernő zenekarában játszom.

counter