Magyarnóta
Kezdőlap Kultúrblog Zahorcsek Juhos Mária Népdalok Nóták KépeslapFórumKapcsolat

3éjjel 3nap (Beszámoló)

Az Élet-Tér Alapítvány ezzel a címmel hirdetett meg egy rekordkísérletet május 1-2-3-ra. 50 órát céloztunk meg a magyar nóta- és népdaléneklésnek, folyamatosan, megállás nélkül, staféta-szerű váltásban. A cél kettős volt: egyrészt szerettük volna bebizonyítani ország-világ számára, hogy igenis van létjogosultsága ma is Magyarországon mindkét zenei műfajnak. Másrészt, miután rekordkísérletnek szántuk, meg kívántuk dönteni az eddigi rekorder teljesítményét, ami 42 óra volt.

3éjjel 3nap

Május 1-én 9 órától, május 3. déli harangszóig terveztük. Időbeosztást készítettünk, valamint bekértük minden jelentkezőtől az általa énekelni kívánt dalok listáját, valamint, hogy kér-e zenei kíséretet vagy sem. Ezzel kezdődött maga a koordinációs feladat, ami a rekordkísérlet szabályai szerint meglehetősen szigorú feltételeknek kellett, hogy megfeleljen. 4 órán belül nem léphetett fel valaki még egyszer és nem hangozhatott el ugyanaz a dal. Nem volt mindig könnyű megértetni a jelentkezőkkel, hogy két dal között nem telhet el több idő, mint 3 másodperc!

A megnyitón Budai Ilona népdalénekes beszélt a hagyományőrzés fontosságáról és a népdal szeretetéről, az éneklés fontosságáról. Főként napjainkban kellene, hogy mind gyakrabban szólaljanak meg azok a dalok, amelyek évszázadokon adtak reményt és kitartást őseinknek. „Aki énekel, kétszer imádkozik.” Mondja Szent Ágoston. Ezt követően Gangl András, a városrész önkormányzati képviselője köszöntötte a jelenlévőket, az ide utazókat és kívánt sok sikert a rekord-kísérlethez. Sebestyén István, a magyarországi rekordok hitelesítője ismertette a szabályokat és az 50 óra alatt folyamatosan végzendő adminisztrációs elvárásokat.

Azután egymásnak adták át a dallamokat a fellépők. Számtalan amatőr, civil énekes mellett neves művészek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. De felléptek óvodások is, népi gyermekdalokkal, valamint legidősebb énekeseink is, 80 évükkel és csodálatos, régi nótáikkal. Több településről érkeztek dalos csoportok, kórusok. Előkerültek azok a hangszerek, melyeken eddig jobbára otthon, saját kedvtelésből játszottak. Cimbalom, citera, harmonika.

Amíg odabent mindenki tette a dolgát és énekelt, mi szerveztük a két színpadon a fellépőket, zenekarokat, szólókat, technikusokat, addig az udvaron sem volt teljes a nyugalom. A helyi vállalkozók által felajánlott alapanyagokból önkéntesek és alapítványunk tagjai katlanokban főzték az ebédet vendégeink számára.

A program teljesen nyilvános volt, bárki bármikor bejöhetett, de az udvaron felállított sátorban is élvezhette a műsort kivetítőn.

Az utolsó napon, május 3-án, Sebestyén István úr bejelentette, hogy megszületett az új rekord. Nemcsak magyar, hanem egyúttal világrekordot is énekeltek a résztvevők. Fantasztikus érzés volt! De a rekord mindenképpen az összefogásé lett.

A szervezők elhatározták és bejelentették, hogy folytatni fogják a közös éneklést, újabb hagyományt teremtve az együttlétre és Szent Ágoston intelmét megfogadva, a kétszeri imádkozásra. Minden évben, Anyák Napját megelőző szombaton egész napos közös dalolásra hívnak mindenkit, aki szereti a magyar nótát és a magyar népdalt.

(kmsz)


counter