Magyarnóta
Kezdőlap Kultúrblog Zahorcsek Juhos Mária Népdalok Nóták KépeslapFórumKapcsolat

A www.magyarnota.com Kultúrblogja olyan részét képezi weboldalunknak, amely tartalmas cikkeket, beszámolókat, írásokat közöl a kulturális élet területeiről és eseményeiről. Elsősorban magyar nótát és magyar népdalokat érintő témákkal foglalkozik, de ennél szélesebb körben is kitekintést kíván nyújtani a művészetek világába. További információk a Kultúrblogról.

Kultúrblog
Kultúra

A cimbalom
Cimbalom
A cimbalom a legrégibb hangszerek közé tartozik. Ősi formájában megtalálható volt már az ókori kultúrákban.

A magyar zene
Az, hogy a magyar népzene ma is eleven valóság annak köszönhető, hogy annyira más, mint Európa minden indoeurópai népének a zenéje.

Népi hangszerek
Az elmúlt századokban a nép sajátkezűleg készítette hangszereit.

A magyar nóta
A magyar nóta egyéni szerzőktől származó újkori lírai dal, énekes műzene.

A rovásírásról
A magyar rovásírás a nemzet egyik méltatlanul elfeledett kultúrkincse.

A hegedű
A hegedű a vonós hangszerek legkisebb méretű, legmagasabb hangolású tagja.

Pünkösd
Pünkösd megnevezése a görög "pentekosztész" (ötvenedik) szóból ered.

A magyar népdal
A népdal a magyar népzene legősibb formája.

A magyar cigányzene
A cigányzene olyan előadói stílust és hangzást képvisel, amit a magyar kultúra részeként az egész világon elismernek.

_. . ._

Hírességek

Liszt Ferenc
A 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője, a zenei élet legsokoldalúbb irányító egyénisége, a kor egyik szellemi vezére, minden idők legnagyobb zongoraművésze. Kora legkiemelkedőbb előadóművésze, virtuóz zongorajátékos, író, igen művelt egyéniség.

Rigó Jancsi
Rigó János, a világhírű magyar cigányprímás 1858. augusztus 28-án született Pákozdon. Tehetsége korán megmutatkozott, ötévesen már hegedűt vett a kezébe. Húrokat lopott hozzá a tanítótól, majd az esperes úr kérésére bocsánatot kért érte.

Jákó Vera
Jákó Vera, a csodálatos hangú magyarnóta-énekes és kiváló előadóművész 1934-ben, Budapesten született. Fiatal korától kezdve tudatosan készült az énekesi pályára.

Czinka Panna
Cinka Panna
Sajógömörön született Czinka Panna virtuóz magyar cigányzenész, legendás cigányprímás. Zenészcsaládból származik, nagyapja és apja II.Rákóczi Ferenc fejedelem udvarának muzsikusai voltak. Már 9 évesen tisztán hegedült.

Dankó Pista
Szegeden született a muzsikus cigánycsaládból származó magyar dal- és nótaszerző. Az anyakönyvbe Dankó Istvánként jegyezték be, de mindenki csak Pistának szólította. Születésének pontos időpontja nem tisztázott.

_. . ._

Beszámolók

Három napig szólt a nóta
Neptánc Egyesület Tiszacsege
2009.7.16. Újszentmargita Község Önkormányzata idén negyedik alkalommal rendezte meg a Margitai Sokadalmat. A három napig tartó rendezvény-sorozat fő eseménye a magyar nóta és népdal éneklésre irányuló maratoni rekordkísérlet volt.

3éjjel 3nap
2009.5.10. Az Élet-Tér Alapítvány ezzel a címmel hirdette meg rekordkísérletét május 1-2-3-ra. 50 órát céloztunk meg a magyar nóta- és népdaléneklésnek, folyamatosan, megállás nélkül, staféta-szerű váltásban.

_. . ._

Hirdetési feltételeink

Reklám

Reklám

Reklám

counter