Magyarnóta
Kezdőlap Kultúrblog Zahorcsek Juhos Mária Népdalok Nóták KépeslapFórumKapcsolat
Back Vissza Kultúra

Kultúrblogunk "Kultúra" című rovata a magyar kultúrával, a népi hagyományokkal, a művészetekkel és olyan érdekességekkel foglalkozik, amelyek gazdag kulturális örökségünk értékeibe kalauzolják el tisztelt olvasóinkat.

Kultúrblog

A cimbalom
A cimbalom a legrégibb hangszerek közé tartozik. Ősi formájában megtalálható volt már az ókori Egyiptomban és a Mezopotámiai sumér kultúrában. Tovább a teljes cikkhez.

A magyar zene
Az, hogy a magyar népzene ma is eleven valóság annak köszönhető, hogy annyira más, mint Európa minden indoeurópai népének a zenéje. Hozzánk kötődött és ma is magyarságunk szerves részét alkotja. Tovább a teljes cikkhez.

Népi hangszerek
Az elmúlt századokban a nép sajátkezűleg készítette hangszereit. Leginkább a saját szórakoztatásukra használták, de különféle falusi mulatságokon is játszottak rajtuk. Tovább a teljes cikkhez.

A magyar nóta
A magyar nóta egyéni szerzőktől származó újkori lírai dal, énekes műzene. Egyéb megnevezései: népies dal, népies műdal. Keverednek benne a nép- és műzenei, valamint a szóbeli és irodalmi elemek. Tovább a teljes cikkhez.

A rovásírásról
A magyar rovásírás a nemzet egyik méltatlanul elfeledett kultúrkincse. Már honfoglaló őseink is használták, de eredete még korábbra nyúlik vissza. Tovább a teljes cikkhez.

A hegedű
A hegedű a vonós hangszerek, a hegedű-családjának legkisebb méretű, legmagasabb hangolású tagja. Négy darab húrja kvint távolságra van hangolva. Legmélyebb húrja a kis G. Tovább a teljes cikkhez.

Pünkösd
Pünkösd megnevezése a görög "pentekosztész" (ötvenedik) szóból ered, mivel ez az ünnep a húsvétot követő ötvenedik napon kezdődik. Mozgó ünnepnek tarjuk. Tovább a teljes cikkhez.

A magyar népdal
A népdal a magyar népzene legősibb formája. Emberi érzelmeket és gondolatokat testesít meg, fejez ki. Szerzőiket nem ismerjük, a legtöbbjük szájhagyomány útján keresztül maradt ránk. Tovább a teljes cikkhez.

A magyar cigányzene
A cigányzene olyan előadói stílust és hangzást képvisel, amit a magyar kultúra részeként az egész világon ismernek és elismernek. A magyar cigányzenészek a középkorttól kezdve nagy szerepet játszottak a magyar népzenekincs és a nemesi udvari zene történetében. Tovább a teljes cikkhez.

Hirdetési feltételeink

Reklám

Reklám

Reklám

counter