Magyarnóta
Kezdőlap Kultúrblog Zahorcsek Juhos Mária Népdalok Nóták KépeslapFórumKapcsolat

Önök kérdezték - Mi válaszoltunk rá

Mivel sok hasonló témakörű levelet kaptunk, úgy döntöttünk, publikáljuk az ismétlődő kérdéseket.
Várjuk további kérdéseiket a mail@magyarnota.com e-mail címünkre.

A magyarnóták karaoke változatát el tudnák-e nekem küldeni?
Karaoké változattal nem rendelkezünk. Nehéz is volna e műfajban karaoké változatot készíteni, hisz a zenekar az énekest kíséri, alkalmazkodik az énekes előadásmódjához. Lehet az ismert magyarnóták dallamára gépiesített midi zenét készíteni, ahogy ezt sok mulatós zenekar meg is teszi, de sajnos ezen zene színvonala messze alulmarad egy zenekari kísérethez mérten. Arról nem is beszélve, hogy ez valamilyen szinten a műfaj megcsúfolása is, mert sokan azután e gépiesített mulatóssal azonosítják a magyarnótát. Azt tudnám ajánlani, hogy keressen meg egy cigányzenekart és próbáljon az ő kíséretük mellett énekelni. Már egy négytagú zenekar is nagyon jó hangzást tud biztosítani, arról nem is beszélve, hogy ezzel a tettel a műfajt népszerűsíti.

XY rendezvényről miért nem jelent meg értesítő a Rendezvények rovatukban?
Igyekszünk minden tudomásunkra jutott rendezvényt megjelentetni weboldalunkon, hogy ezzel is propagáljuk őket. Sajnos, nem mindig értesülünk időben ezekről az eseményekről, így előfordulhat, hogy kimaradnak rovatunkból. A playback vagy szintetizátor mellett előadott rendezvényeket igyekszünk kiszűrni, mivel a magyarnóta műfaja megkívánja, hogy a nóták élő zenekari kísérettel legyenek előadva.

Nagyon tetszik a weboldaluk és a mód, ahogy a magyar kultúrát népszerűsítik. Szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudnék én is résztvállalni a munkájukban?
Természetesen szívesen fogadunk mindennemű segíséget, legyen az szellemi vagy anyagi jellegű. Weboldalunk a lehetőségek tárháza, ahol minden kis segítség sokat hozzátesz a projekthez. Lehet például cikkeket, írásokat beküldeni a "Kultúrblog"-ba, vagy videoklipeket ajánlani az "Ajánlott videoklipek" rovatunkba. Oldalunkon lehetőség van hirdetések feladására, továbbá bannercserére is. A megjelentetett hirdetésekre való kattintásért pénzt kap a www.magyarnota.com, amit a hanganyag bővítésére fordítunk.

Eddig ismeretlen nótáim, dalaim vannak az emlékeimben. Szeretném közzétenni hagyományőrző identitással. Saját kezemmel már össze is gyűjtöttem néhányat.
Ajánlott videoklipjeinket a "www.youtube.com" videomegosztó tartalmából válogatjuk. Ha a feltöltött felvételek megfelelő színvonalúak, akkor weboldalunk válogatásában is megjelentetjük. Azt tudjuk ajánlani, hogy készítessen videofelvételt, amelyen dalolják az említett dalokat és tegyék fel a youtube.com videomegosztóra. Így megmaradnak az utókornak, mindannyiunk örömére.

Lejátszhatóak-e ingyenesen felvételeik a rádióban?
Azzal, hogy a felvételeket ingyenessé nyilvánítottuk, természetesen a rádiókban való lejátszásukat is ingyenesen engedélyeztük. Mi csak a profitorientált terjesztést tiltottuk meg, mivel nem szeretnénk, hogy kereskedjenek felvételeinkkel. Továbbá azt is megtiltottuk, hogy konkurens weboldalakon megjelenjenek, mivel már volt rá példa, hogy más oldalak gyűjteményébe bekerültek dalaink, ahol úgy prezentálták, mintha nem lennének ingyenesen letölthetőek és terjeszthetőek. Mi természetesnek vesszük, ha a rádiókban leadják felvételeinket. Cserébe csupán azt kérjük, hogy névjogaink érvényesüljenek és ezáltal is propagálva legyen kezdeményezésünk.

Mikor jelennek meg újabb magyarnóták az oldalukon?
Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk újabb magyarnótákat rögzíteni és megjelentetni. A magyarnóták feljátszása az első helyen szerepel számunkra, de mivel jóval költségesebb (a cigányzenekar honorálása és a stúdiómunka díja), mint a népdalok megjelentetése, ezért szponzori támogatásokra is szükségünk van. Anyagi hozzájárulásaikkal felgyorsíthatják ezt a folyamatot.

Érdeklődni szeretnék, hogy Budapesten tartanak-e mostanában hagyományos magyarnóta estet?
Egyenlőre kulturális rendezvények szervezésével nem foglalkozunk, ezért nincsenek információink ez ügyben. Mi egy pozsonyi szervezet vagyunk, tagjaink mind Nyugat-Szlovákiából valók.

Miért nem adják ki CD-n is a nótáikat?
Tisztában vagyunk vele, hogy sok hallgatónknak problémát okoz CD-re átjátszani felvételeinket, de több okból sem sajtoltatunk CD lemezeket. Mi a hallgatóinkra bízzuk, hogy kedvenc nótacsokraikat, népdalaikat összeállítsák és kiégessék CD-re.

Honnan szerezhetnék magyarnótás kottákat?
Magyarnóta kottákat elsősorban Magyarországon lehet beszerezni, könyves- kottás üzletekben. Ezekből a kottákból már több sorozat is megjelent, pl.: Szól a nóta 1...N, Csendül a nóta 1...N. Érdemes az interneten is rákeresni online webáruházakban.

Lehet-e kérni magyarnótákat?
Kérni lehet, de az, hogy mikorra tudjuk teljesíteni, nem csak tőlünk függ. Mi mindenképpen igyekezni fogunk az Önök által kért nóták kottáit beszerezni, mihamarabb feljátszani és az oldalunkon ingyenesen publikálni.

counter