Magyarnóta
Kezdőlap Kultúrblog Zahorcsek Juhos Mária Népdalok Nóták KépeslapFórumKapcsolat

Mi és a kezdeményezésünk

A www.magyarnota.com weboldal létrehozásának ötlete a 2008-as év elején született meg, mikor elhatároztuk, hogy szabadidőnket a magyarnóták és a magyar népdalok népszerűsítésének szenteljük. Erre az időszakra az volt jellemző, hogy a magyarnóták és népdalok kiszorultak a média világából, a televíziók és rádiók csekély műsoridőt biztosítottak e műfajok közvetítésére. A fiatalabb korosztályoknak szinte lehetősége sem volt, hogy találkozhassanak ezekkel a nagy múltú műfajokkal és ezáltal megismerhessék és megszerethessék őket. Mi, mint ezen fiatal generáció képviselői, magunkon tapasztaltuk, hogy szüleinkhez, nagyszüleinkhez képest a dalok nagyon kis töredékét ismerjük. Ezen szeretnénk változtatni.

Már a gyűjtőmunkánk kezdeti szakaszában megtapasztaltuk, hogy óriási kincsre leltünk. Rengeteg, számunkra eddig még nem ismert csodálatos dallam és szöveg tárult elénk. Őseink nagyon gazdag, a világon egyedülálló zenei kultúrával rendelkeztek, de sajnos napjainkra a magyar emberek nagy része nincs ennek tudatában. Az elmúlt évtizedek szellemisége rányomta bélyegét a nemzeti kultúrára és a magyar emberek gondolkodásmódjára is. Háttérbe szorították a magyarnótát, lenézték e műfaj művelőit, nem ismerték el a cigányzenekarok és prímásaik művészetét. Pedig valamikor a magyarnóta és a magyar népdal az emberekhez olyan közel álltak, mint az anyanyelvük. Életük szerves része volt az éneklés, a nótázás, szinte nem volt olyan tevékenység amely közben ne szólaltak volna meg ezek a dalok. Ezekben az időkben nagyon sok cigányzenekar működött, szinte nem volt olyan város, ahol ne muzsikált volna egy-egy ilyen banda. A zenekarok egymással nívóban versenyeztek, hogy melyikük tudja szebben eljátszani a hallgatókat és ki tud feszesebb, ropogósabb csárdásokat húzni. Napjainkra sajnos már nem ez a jellemző. Reméljük, hogy ezt a folyamatot sikerül megfordítani, hiszünk abban, hogy ha az emberek megismerik újra ezeket a műfajokat, akkor nagy valószínűséggel megszeretik és az életük részévé válik.

A magyar nótákat és népdalokat széles körben hozzáférhetővé kell tenni az emberek számára, hogy újra felfedezhessék szépségeit és értékeit. Ezzel az elképzeléssel hoztuk létre 2008 tavaszán weboldalunkat és kezdtük el a nóták megörökítését. A kezdeti nehézségeket hittel és erővel leküzdve, több cigányzenekarral és hangstúdióval együttműködve folyamatosan bővítjük hanganyagunkat. Minden általunk közzétett dalnak igyekszünk alaposan utánajárni, felkeressük az eredeti forrásokat, hogy hiteles formában tudjuk tolmácsolni a hallgatóság felé. A feljátszott magyarnótákhoz feltüntetjük a szerzőket, a dallam- és a szöveg íróit, valamint a nóta teljes szövegét. A népdalok hanganyagához a dalszövegen kívül a kottákat is megszerkesztjük és mellékeljük, hogy könnyebben tanulhatóak legyenek.

A hanganyag megkívánja, hogy a dalok keletkezésével, történetével és fellelhető múltjával is foglalkozzunk. Elindítottuk Kultúrblogunkat, ahol igyekszünk tartalmas cikkeket, beszámolókat és írásokat közölni a magyar kultúrát érintő témákról. Itt kapnak helyet elsősorban azok a nótaszerzők, énekesek és muzsikusok, akik művészetükkel maradandót alkottak a magyar nemzet számára. Egy-egy cikk létrehozása alapos kutató- és szerkesztőmunkával jár, ezáltal sok időt vesz igénybe ezek megírása. A dalok felkutatása, feljátszása és publikálása mellett erre sajnos már kevesebb időnk marad. Szívesen vesszük tehát az Önök által beküldött írásokat, cikkeket, amelyekkel gyakrabban bővülhet ez a rovat. A közelmúltban lezajlott színvonalas, kulturális rendezvényekről is publikáljuk a beküldött képes beszámolókat. Köszönjük, hogy ezáltal is színesítik weboldalunkat.

Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk támogatni a magyar nótát és a magyar népdalt népszerűsítő rendezvényeket. Kezdőlapunkon a "Hírek, rendezvények" című rovatunkban szívesen propagáljuk a közeljövőben megrendezésre kerülő magyar zenei kultúrával kapcsolatos versenyeket, fesztiválokat, eseményeket. Amennyiben Ön egy ilyen rendezvény szervezője, vagy tudomása van színvonalas magyarnótás, magyar népdalos rendezvényről, kérjük tudassa velünk és mi szívesen közzétesszük. Hívjuk fel az emberek figyelmét a magyar kultúrával kapcsolatos eseményekre.

A videómegosztók segítségével egyre több előadó publikálja magyarnótás és népdalos felvételeit az Interneteten. Hasznosnak tartjuk ezen felvételekből a színvonalasabbakat összegyűjteni, hogy a hallgatóság számára könnyen megtalálhatóak és elérhetőek legyenek. Ebből a célból hoztuk létre az Ajánlott magyar népdal videoklipek és az Ajánlott magyarnóta videoklipek című rovatainkat, ahol az érdeklődők kedvükre válogathatnak a kiváló előadók dalaiból.

A www.magyarnota.com weboldalának elindítása óta nő a magyarnóta és a magyar népdalok iránti érdeklődés, a média is egyre szélesebb teret biztosít számukra és az Interneten is megszaporodtak ezen műfajokkal foglalkozó weboldalak. A nóta és a népdal iránti fokozott érdeklődést weboldalunk folyamatosan emelkedő látogatottsága is tükrözi. Nagyon sok levelet, visszajelzést kapunk látogatóinktól, akik arra biztatnak minket, hogy folytassuk tevékenységünket. Hallgatóinknak szeretnénk kedveskedni Nyomtatható lemezborító sablonainkkal, melyekkel ingyenesen letölthető felvételeinkből egyedi összeállítású CD és DVD lemezeket készíthetnek szeretteik, barátaik és ismerőseik számára. Ugyanezzel a céllal hoztuk létre Nótás képeslapküldő szolgáltatásunkat, amelynek segítségével nótás elektronikus képeslapokkal üdvözölhetik családtagjaikat, szeretteiket, barátaikat és ismerőseiket.

A 2009-es év elején kezdeményezésünknek jogi formát is adtunk és megalapítottuk a "www.magyarnota.com Polgári Társulást", amely a zene szeretetéből, a magyarnóták és a magyar népdalok iránti rajongásból és elhivatottságból jött létre. Időt és anyagiakat nem sajnálva mindezidáig önerőből végezzük a nóták és népdalok megörökítését, weboldalunk szerkesztését és fenntartását, mert számunkra olyan értékeket képviselnek, amelyek időtállóak és erősítik az emberi jó kapcsolatokat.

A "www.magyarnota.com Polgári Társulás" egy 100%-ban politikamentes civil kezdeményezés, tevékenységét teljesen önerőből végzi. Tagjai mind a fiatalabb generáció képviselői, akik elhivatottak a magyar kultúra iránt és szabadidejüket a magyarnóták és magyar népdalok népszerűsítésére fordítják.

A "www.magyarnota.com Polgári Társulás" értékvállalása és céljai:
-A magyarnóta és népdal műfajának, hagyományának ápolása
-Egy olyan platformmal tenni ingyenesen elérhetővé a magyarnótákat és a népdalokat, amely az Interneten kereszül gyorsan és könnyen elérhető az emberek számára az egész világon
-Egyedülálló magyarnóta és népdalgyűjtemény létrehozása nemcsak magyar-, de világviszonylatban is
-Folyamatosan bővíteni a szebbnél szebb népdalok, hallgatók és csárdások gyűjteményét
-A hanganyag mellé mellékelni a dalok szövegeit, a népdalok mellé a kottát is, így könnyebben megtanulhatóak
-Weboldalunk folyamatos tartalmi fejlesztése, aktualizálása és új kreatív ötletekkel való bővítése
-Az emberekkel együtt közösen ápolni a magyar kultúrát, őseink hagyományát
-A fiatal generáció megszólítása a magyarnóta és a magyar népdal irányába
-Segíteni a jövő generációinak zenetanulását
-Kapcsolatfelvétel és párbeszéd kialakítása a zene iránt érdeklődőkkel
-Jó és nemes célokért küzdeni

Őszintén hiszünk benne és reméljük, hogy céljaink teljesülnek és a magyar emberek visszatérnek gyökereikhez és egyre többen újra büszke, öntudatos, optimista emberekké válnak.

www.magyarnota.com

counter